Od poniedziałku będzie można zjeść w barze, kawiarni i restauracji

Premier Mateusz Morawiecki poinformował dziś (13.05) o kolejnym etapie łagodzenia restrykcji wprowadzonych w związku z epidemią koronawirusa w naszym kraju. Dzięki temu od najbliższego poniedziałku (18.05) będziemy mogli zjeść w restauracji, kawiarni, barze, a także w centrum handlowym (w wydzielonej przestrzeni gastronomicznej).

Warunkiem otwarcia danego lokalu jest przestrzeganie wytycznych, które zapewnią bezpieczeństwo, obsłudze i klientom. Zasady te są efektem konsultacji z przedstawicielami branży.




Wymogi dla gastronomii

  • limit osób w lokalu (na 1 osobę musi przypadać co najmniej 4 metry kwadratowe);
  • dezynfekcja stolika po każdym kliencie;
  • zachowanie 2 metrów odległości między stolikami.
  • blaty mogą być odsunięte od siebie o 1 m pod warunkiem
  • stoliki oddzieli się dodatkowo przegrodami o wysokości minimum 1 m ponad blat stolika
  • zachowanie dystansu 1,5 m od gości siedzących przy osobnych stolikach;
  • noszenie maseczek i rękawiczek przez kucharzy oraz obsługę lokalu gastronomicznego.
  • goście restauracji mogą zdjąć maseczki, jeśli siedzą już przy stolikach.

Wszystkie wytyczne można znaleźć TUTAJ.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.