Premier Mateusz Morawiecki poinformował dziś (13.05) o kolejnym etapie łagodzenia restrykcji wprowadzonych w związku z epidemią koronawirusa w naszym kraju. Dzięki temu od najbliższego poniedziałku (18.05) będziemy mogli zjeść w restauracji, kawiarni, barze, a także w centrum handlowym (w wydzielonej przestrzeni gastronomicznej).
Warunkiem otwarcia danego lokalu jest przestrzeganie wytycznych, które zapewnią bezpieczeństwo, obsłudze i klientom. Zasady te są efektem konsultacji z przedstawicielami branży.
Wymogi dla gastronomii
- limit osób w lokalu (na 1 osobę musi przypadać co najmniej 4 metry kwadratowe);
- dezynfekcja stolika po każdym kliencie;
- zachowanie 2 metrów odległości między stolikami.
- blaty mogą być odsunięte od siebie o 1 m pod warunkiem
- stoliki oddzieli się dodatkowo przegrodami o wysokości minimum 1 m ponad blat stolika
- zachowanie dystansu 1,5 m od gości siedzących przy osobnych stolikach;
- noszenie maseczek i rękawiczek przez kucharzy oraz obsługę lokalu gastronomicznego.
- goście restauracji mogą zdjąć maseczki, jeśli siedzą już przy stolikach.
Wszystkie wytyczne można znaleźć TUTAJ.