Dziś (21.04) w programie TVN „Kuchenne Rewolucje z Magdą Gessler” będzie można zobaczyć kulinarne zmagania w… kolbuszowskim skansenie.
Znana restauratorka przyjechała do miasteczka nad Nilem pod koniec lutego b.r. W sumie nagranie z Magdą Gessler w zabytkowym budynku szkoły z Trzebosi trwało dwie godziny.
– Pani Magda poszukiwała miejsca kultywującego tradycje kulinarne regionu i osoby, która nauczy restauratorów sztuki przygotowywania tradycyjnych gołąbków – tłumaczy Kinga Bielec z Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej. – Trafiła w „dziesiątkę”, bo w naszej skansenowskiej kuchni od czterech lat organizujemy warsztaty kulinarne. Prowadzi je pani Janina Olszowy, która świetnie gotuje i cudownie opowiada o tradycjach regionu.
– Nasze gołąbki bardzo wszystkim smakowały – dodaje Kinga Bielec. – Naszym gościom do gustu przypadły zwłaszcza gołąbki z ziemniakami. Pani Janina przygotowała też bardzo ciekawy przepis: „gołąbki na słodko” z kaszą jaglaną, orzechami i rodzynkami – zaznacza.