Radio Biwak to wakacyjny program Polskiego Radia Rzeszów, w którym dziennikarze wędrują po dawnych Austro-Węgrzech, śladami dobrego wojaka Szwejka. Dziś (18.07) zawitali do Kolbuszowej, czyli kiedyś typowego polsko-żydowskiego miasteczka, jakich było wiele na przełomie XIX i XX wieku.
O lokalnej historii, obyczajach i kuchni dziennikarze rozmawiali z Andrzejem Wesołowskim, regionalistą i właścicielem restauracji „Galicja”. Przy okazji skosztowali polskiego przekładańca przygotowanego zgodnie z recepturą kucharzy hrabiego Tyszkiewicza, żydowskich pierożków oraz cymesu.
Copyright © KolbuszowaLokalnie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone. Portal Internetowy „Kolbuszowa Lokalnie” działa w oparciu o ustawę „Prawo prasowe”, jest tytułem prasowym zarejestrowanym w rejestrze dzienników i czasopism w Sądzie Okręgowym w Tarnobrzegu. Odwiedź również inne nasze portale: mieleclokalnie.pl i sedziszowlokalnie.pl.
Jeden komentarz
nietuzinkowy człowiek i skarbnica wiedzy o naszym mieście. ukłony.