
Radio Biwak to wakacyjny program Polskiego Radia Rzeszów, w którym dziennikarze wędrują po dawnych Austro-Węgrzech, śladami dobrego wojaka Szwejka. Dziś (18.07) zawitali do Kolbuszowej, czyli kiedyś typowego polsko-żydowskiego miasteczka, jakich było wiele na przełomie XIX i XX wieku.
O lokalnej historii, obyczajach i kuchni dziennikarze rozmawiali z Andrzejem Wesołowskim, regionalistą i właścicielem restauracji „Galicja”. Przy okazji skosztowali polskiego przekładańca przygotowanego zgodnie z recepturą kucharzy hrabiego Tyszkiewicza, żydowskich pierożków oraz cymesu.
Podróż w czasie do typowego, polsko-żydowskiego miasteczka czasów CK Galicji, czyli Radio Biwak w Restauracji C.K. Galicja
Opublikowany przez Polskie Radio Rzeszów na 18 lipca 2017
nietuzinkowy człowiek i skarbnica wiedzy o naszym mieście. ukłony.