Na rynku wydawniczym ukazała się kolejna książka kucharska pani Janiny Olszowy, współpracującej od lat z kolbuszowskim skansenem znawczyni jadła lasowiackiego. Chodzi o publikację pt. „Ziemniak na horyzoncie”, w której pani Janina przybliża czytelnikom potrawy z tego właśnie warzywa. Z książki można m.in. dowiedzieć się, jak przygotować zawiesistą zupę ziemniaczaną z mięsem.
Jest też coś dla tych, którzy lubią kulinarne ciekawostki. Książkę otwiera tekst Izabeli Wodzińskiej o tym, jak gotowali i co jedli ludzie w starożytności. Dowiadujemy się, jak żywili się Rzymianie, dlaczego rybi sos uważali za największy przysmak i jak wyglądały ich słynne biesiady.
Książkę zdobią fotografie Karoliny Migurskiej i Jana Mazurkiewicza oraz grafika Izabelli Kędzierskiej. Publikację można nabyć w skansenowskim sklepiku, ale także on line.
2 komentarze
W jaki sposób można nabyć książkę online? Jakieś pomocne wskazówki?
Pozdrawiam
Jest na stronie Muzeum http://sklep.muzeumkolbuszowa.pl/index.php/wydawnictwa/ziemniak-na-horyzoncie-detail