Zmarła Janina Olszowy, wieloletnia pedagog i popularyzatorka regionalnej kuchni, w tym naszej „kapusty źmiocany”. „Babcia Jasia” miała 80 lat.
Janina Olszowy była osobą, którą nikomu w Kolbuszowej nie trzeba przedstawiać. Przez wiele lat pracowała jako nauczyciel w Szkole Podstawowej nr 1 w Kolbuszowej.
Jej największą pasją była jednak kuchnia, szczególnie ta regionalna. Ma na swoim koncie wiele artykułów o tematyce kulinarnej.
Jest autorką książki kucharskiej pt. „Ziemniak na horyzoncie”, w której przybliżyła czytelnikom przeróżne potrawy z tego warzywa.
„Babcię Jasię” bardzo często można było ją spotkać na terenie kolbuszowskiego skansenu, gdzie prowadziła warsztaty kulinarne.
Wystąpiła również w jednym z odcinków „Kuchennych Rewolucji” Magdy Gessler.
W marcu 2021 roku została odznaczona przez prezydenta RP Złotym Krzyżem Zasługi.
Spoczywaj w Bogu, Kochana Babciu Jasiu – napisało dziś na Facebooku Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej.
Janina Olszowy zmarła we wtorek (19.12)). Jej pogrzeb odbędzie się w tę sobotę (23.12) o godzinie 13 w Kolegiacie w Kolbuszowej.
