Takiej kumulacji w kolbuszowskim skansenie nie było dawno. Od soboty do poniedziałku będzie się tam działo. Każdy powinien znaleźć coś dla siebie.
Wszystko rozpocznie się w sobotę (06.08.), o godzinie 11. Wtedy to w zlokalizowanym w kolbuszowskim skansenie zabytkowym budynku szkoły z Trzebosi odbędą się warsztaty kulinarne.
Poprowadzi je znawczyni kuchni lasowiackiej, pani Janina Olszowy. W menu przede wszystkim: kapusta zaciągana kaszą jęczmienną, łazanki z kapustą, pierogi w cieście kruchym ze słodkiej kapusty.
W niedzielę (07.08) szykuje się coś ekstra. Mowa o imprezie Koń, jaki jest…”, która ruszy już od godziny 12. W programie wiele atrakcji. Będzie przede wszystkim orszak weselny. Zaprzęgi powiozą do kościoła parę młodą i grającą w czasie drogi kapelę. Zaplanowano też wystawę klaczy małopolskich i zimnokrwistych oraz parada koni i zawody w skokach przez przeszkody.
W międzyczasie będzie można skosztować lokalnej kuchni Nie zabraknie konkursów dla publiczności, w tym przeciągania liny oraz wozu i wchodzenia na słup. Dzieci będą mogły skorzystać z przejażdżki konnej. Całość uzupełnią pokazy lokalnych rzemieślników.
W poniedziałek (08.08), od godziny 10 w szkole z Trzebosi odbędzie się spotkacie się z pszczelarzem, Maciejem Warcholakiem. Opowie on o swojej pasji.
Pod jego okiem będzie można wykonać świece z węzy oraz wosku pszczelego. Pokaże on też sprzęty wykorzystywane w bartnictwie i pasiecznictwie: wirówkę, podkurzacz, ramki, strój, naczynia do przechowywania miodu, noże pszczelarskie oraz klatki na matki pszczele.
W tym dniu będzie można zwiedzić pasiekę uli kłodowych, z bliska przyjrzeć się pracy pszczół oraz dowiedzieć się, jaki mają wpływ na życie człowieka. Na chętnych czekać będzie kącik zielarski z roślinami miododajnymi, które występują w formie dzikiej, jak i w przydomowych ogródkach.
Każdy będzie mógł też skosztować miodu. Organizatorzy przygotowali również grę terenową z pszczołami w roli głównej. Na najlepszych czekać będą nagrody.