Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Majdanie Królewskim zdobyły pierwszą nagrodę w ogólnopolskim konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Uhonorowane je za kacapoły. Dyplom i nagrodę w imieniu KGW odebrała Elżbieta Wolan.
W ostatnich dniach w Sędziszowie Małopolskim odbyła się 21. edycja ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy. Ideą była promocja lokalnych potraw.
Dania musiały być związane z danym obszarem i charakteryzować się szczególnymi cechami. Powinny powstawać w małej skali, tradycyjnymi metodami i wywodzić się z lokalnej tradycji.
Pierwszą nagrodę w konkursie za kacapoły (pyzy) otrzymało Koło Gospodyń Wiejskich w Majdanie Królewskim. Panie zaprezentowały również nalewkę z czeremchy, która według jury, posiada wyjątkowy smak, kolor i właściwości. Dyplom i nagrodę w imieniu Koła odebrała Elżbiety Wolan.
W konkursie wzięło udział również KGW z Woli Rusinowskiej, które wyróżniono za studzieninę. Panie również zaprezentowały tradycyjne wypieki.



