![Maria Opalińska, KGW Werynia Pamuła, pierogi i kapusta źmiocana [FOTO, WIDEO]](https://kolbuszowalokalnie.pl/wp-content/uploads/2022/09/Maria-Opalinska-z-Weryni-678x381.jpg)
Wielką atrakcją Festiwalu Kultury Lasowiackiej w Kolbuszowej Górnej były pokazy kulinarne. Nie zabrakło też pysznej kuchni lokalnej. Nam udało się porozmawiać z paniami, które przygotowały te wyjątkowe dania
W międzyczasie panie z kół gospodyń wiejskich przygotowywały regionalne potrawy. Panie Halina Margańska i Janina Mokrzycka przyjechały do Kolbuszowej Górnej ze Świerczowa.
Zastaliśmy je podczas lepienia pierogów ruskich i z kapustą kiszoną. Gospodynie zdradziły nam, że sztandarowymi potrawami ich miejscowości są zupy grzybowa i szczawiowa.
Rozmawialiśmy też z panią Marią Opalińską z Weryni, która przygotowywała pamułę, charakterystyczną dla jej sołectwa zupę owocową.
– Pamułę przygotowuje się z suszonych owoców. Najlepiej z jabłek i gruszek, które, jak wiadomo, najlepsze są u sołtysa. Można też dodać malin, jeżyn i innych owoców. Przygotowanie tej potrawy trwa dość długo, bo ponad godzinę. Trzeba najpierw zagotować wodę, namoczyć owoce, potem to znowu zagotować aż wszystko zmięknie. Potem blendujemy, zaprawiając śmietaną i mąką. No i mamy pamułę. Była ona bardzo popularna w naszej miejscowości, dlatego też weryniaków nazywano pamularzami – mówi pani Maria.
Galeria zdjęć
![Pierogi i kapusta źmiocana [FOTO, WIDEO]](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiQcySEM7SP3XKAILADwe-0-Ic5FerdEjYkqKOtXYKxseLGMRQCZG7eYJ-F1iaq30VjWKeQVLmfTE-oaRtLI0_0-wCphKLqYqAnZClkha_9fBrxl0jZQesiVwb2YQc8EV0RMEmc4VPCoXaD-hf5OEEJ8rf666niP77Zf8RCo6_faXrldl0Wo-QJixhOjQ/s1920/10.jpg)
![Pierogi i kapusta źmiocana [FOTO, WIDEO]](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgMMuBUfTWAbtyFMGDF6tjw_j7KPONyWY0OasuNtyORfk61U-eAcDKXuL6_Ghgs3tpfLkiQY2JhIT3aEmwtcvRYxCL76yPNicA5SvimVnkcI3d-_TjvIm8djur-WKaxyvYtMqioXarhcab6czCWZ6TJ2S_eIhrLNweoJ9uq6aBWLcBnYGC9HGYxl7v-kg/s1920/15.jpg)
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis