Przed nami Festiwal Kultury Lasowiackiej

Janina Olszowy ze Złotym Krzyżem Zasługi [FOTO]

W niedzielę (04.09 w Kolbuszowej rozpocznie się Festiwal Kultury Lasowiackiej. Jest to druga edycja wydarzenia o zasięgu wojewódzkim, które potrwa dwa tygodnie.

Festiwal zagości w kilkunastu miejscowościach: Grodzisko Dolne, Kolbuszowa i Kolbuszowa Górna, Baranów Sandomierski, Leżajsk, Medynia Głogowska, Nowa Dęba, Poręby Dymarskie, Rudnik nad Sanem, Rzeszów, Ulanów, Stalowa Wola i Tarnobrzeg.




Festiwal w skansenie

Oficjalna inauguracja wydarzenie odbędzie się jednak w Kolbuszowej. Zanim tam się stanie, o godz. 10.30 w kościele p.w. Świętych Stanisława i Wojciecha w Porębach Dymarskich odprawiona zostanie msza św. Następnie zaplanowano odpust lasowiacki.

Równolegle na terenie kolbuszowskiego skansenu będą warsztaty: kulinarne, pszczelarskie, hafciarskie i muzyczne. Będą też pokazy: garncarstwa, krawiectwa, zabawkarstwa, plecionkarstwa i rzeźbiarstwa, a nawet wytopu dziegciu czy tłoczenia oleju.

Będzie można również skosztować potraw przygotowanych przez koła gospodyń wiejskich, a także obejrzeć tańce i przedstawienia obrzędowe. Tego dnia bilet wstępu kosztuje 2 zł.

Warsztaty

Godz. 10-12, warsztaty kulinarne:




  • gotowanie kapusty ziemniaczanej: Janina Olszowy z Kolbuszowej oraz Danuta Olszowy z Kolbuszowej Górnej (kuchnia w szkole z Trzebosi).

Godz. 12-13, warsztaty:

  • pszczelarskie – wyrób świec: Maciej Warcholak z Książnic (zagroda z Kopci);
  • bibułkarskie – kwiaty z bibuły, wycinanki: Stanisława Paryz z Domatkowa (zagroda z Huty Przedborskiej);
  • hafciarskie – charakterystyczne ściegi i wzory haftu: Anita Ryba ze Stalowej Woli (dom parafialny z Książnic);
  • muzyczne – nauka tradycyjnych technik gry na skrzypcach i basach: Paweł Płudowski z Weryni oraz Adam Dragan z Kolbuszowej (sala warsztatowa w szkole z Trzebosi).

Pokazy

Godz. 12.30-17, pokazy rzemiosł i zajęć gospodarskich:




  • plecionka z korzenia: Wiktor Szwanenfeld z Nowej Wsi oraz Jan Zygmunt z Kamionki;
  • plecionka z wikliny: Paweł Kida z Łętowni;
  • plecionka z dartek: Andrzej Mazur z Domatkowa;
  • garncarstwo – toczenie na kole: Andrzej Plizga z Pogwizdowa;
  • garncarstwo – lepienie naczyń z taśm glinianych: Marta Wasilczyk z Lublina;
  • wytop dziegciu: Krzysztof Wasilczyk z Lublina;
  • ciesiołka – korowanie pni, przetarcie drewna: Krzysztof Kowal z Wilczej Woli;
  • bednarstwo: Edward Kuter z Trzebosi;
  • obróbka lnu – przędzenie na przęślicy, powroźnictwo: Zespół „Mazurzanie” z Mazurów;
  • szycie strojów, hafty: Anita Ryba ze Stalowej Woli;
  • szycie magierek: Agnieszka Jackowiak z Lublina;
  • zabawkarstwo: Jan Puk z Trześni, Jan Dudziak z Brzózy Stadnickiej;
  • rzeźba w drewnie: Marian Sochacki z Dzikowca;
  • rzeźba w glinie: Barbara Plizga z Pogwizdowa;
  • bibułkarstwo: Barbara Sroczyńska, Alicja Lombara-Skura oraz Zofia Wydro z Baranowa Sandomierskiego.

Godz. 13 – tłoczenie oleju z siemienia lnianego i poczęstunek olejarski (olejarnia z Brzyskiej Woli).




Występy

godz. 14-18 – występy na scenie

  • tańce lasowiackie: Zespół Pieśni i Tańca „Kamień” z Kamienia;
  • fragment wesela lasowiackiego – „Zmówiny”: Zespół „Cmolasianie” z Cmolasu;
  • widowisko obyczajowe obrazujące codzienne życie Lasowiaków – „Jak to Górniacy się o las wadzili”: Zespół „Górniacy” z Kolbuszowej Górnej;
  • kapele lasowiackie: Kapela Kazimierza Marcinka z Kolbuszowej, Kapela z Majdanu Królewskiego, Cmolaskie Chłopoki z Kolbuszowej, Kapela Łola;
  • gawędy o Lasowiakach: Anna Szewczyk z Kamienia oraz Elżbieta Czachor z Kolbuszowej Górnej.

Godz. 16.30 – warsztaty taneczne na scenie: Jadwiga Romanek z Kamienia.

Wydarzenia towarzyszące:

  • Pokaz filmów o tradycyjnych muzykantach: Michał Dudzik z Cholewianej Góry, Eugeniusz Horoszko z Chałupek Dębniańskich, Jan Marek z Kamionki.
  • Występy kapel na terenie parku etnograficznego: Kapela z Majdanu Królewskiego oraz Cmolaskie Chłopoki z Kolbuszowej.
  • Degustacja potraw regionalnych: gospodynie zrzeszone w KGW z Łętowni (szkoła z Trzebosi).





Przed nami Festiwal Kultury Lasowiackiej

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.