MasterChef po lasowiacku




Z myślą o miłośnikach regionalnej kuchni kolbuszowski skansen rozpoczyna nowy cykl spotkań kulinarnych. Ich głównym bohaterem będzie ziemniak. Zajęcia w zabytkowym budynku szkoły z Trzebosi prowadzić będzie mistrzyni kuchni regionalnej – znana i lubiana Janina Olszowy.




– W naszej skansenowskiej kuchni będzie można poznać potrawy z kuchni lasowiackiej, galicyjskiej, żydowskiej, dworskiej i kresowej – wylicza Agata Front z Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej. – Pani Janina przygotowała nie tylko przepisy na zupy i dania główne, ale i na desery. Uczestnicy warsztatów będą obierali, kroili, siekali, lepili, nadziewali, smażyli…, a następnie kosztowali m.in. gołąbki z farszem ziemniaczanym i kaszą, ziemniaczankę lasowiacką czy kacapoły z mięsem.




Na finał warsztatów zostanie uruchomiony piec chlebowy. Upieką się w nim kaczki nadziewane tartymi ziemniakami. Pierwsze warsztaty odbędą się już w najbliższą sobotę (26.08), w godz. 11–14. Menu to: zupa ziemniaczanka lasowiacka, tarte placki z białym serem, a także ziemniaczane babeczki.




Po zajęciach, o godz. 14 również w szkole z Trzebosi odbędzie się promocja nowej książki kucharskiej z lasowiackimi przepisami autorstwa Janiny Olszowy. Książka „W głąb kuchni” zawiera kilkanaście receptur na potrawy z kapusty. Miłośnicy tego warzywa znajdą tam przepisy na gołąbki, bigosy, pierogi i łazanki. Podczas promocji książki będzie można m.in. spróbować lasowiackich dań z kapusty.




Kolejne spotkania z lasowiacką kuchnią z ziemniakiem w roli głównej odbędą się: 30 września (zupa ziemniaczana z mięsem, gołąbki z farszem ziemniaczanym i kaszą oraz pączki ziemniaczki); 28 października (zupa ziemniaczana po żydowsku, kacapoły z mięsem i ziemniaczane oładki galicyjskie); 25 listopada (zalewajka prykiel, kaczka nadziewana ziemniakami i serowiec z ziemniakami).




Zapisy na kulinarne zajęcia prowadzone są w siedzibie muzeum (ul. Kościuszki 6). Można też dzwonić pod nr 17 227 12 96 lub pisać mail na adres: sekretariat@muzeumkolbuszowa.pl. Koszt: 30 zł.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.