Historia, kuchnia i ogród




Od środy do piątku (29-31.08) w ostatnie trzy dni wakacji w Rozłogach, czyli w ogrodach Andrzeja Wesołowskiego (na zdjęciu) w Kolbuszowej odbywać się będzie pierwsza edycja Kolbuszowskiego Festiwalu Historii, Smaku Zapomnianej Kuchni i Obrazu Polskich Ogrodów.

W każdy dzień będzie można zakosztować innej kuchni: żydowskiej, mieszczańskiej lub ziemiańskiej. Będzie także można zobaczyć wystawy przedwojennych sklepu, przyborów szkolnych i kosmetyków. W programie również prezentacja zapomnianych roślin. Wstęp jest wolny.








Inspiracją do powstania ogrodów rodziny Wesołowskich były sienkiewiczowskie „Rozłogi”, dlatego też znajdujący się tam budynek ma typowo polski charakter. Jest on otoczony łanami bylin: kwitną jeżówki i naparstnice, są różowe firletki, maki i malwy. Są oczka wodne, bagienko, łąka, słoneczny stok, suche tereny – a całość tworzy oryginalną kompozycję. W ogrodzie nie ma chemii.




1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.